Ekonomi

Çiftçilere Aronia Yetiştirme Semineri Verildi

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde Aronia meyvesi yetiştirecek 40 çiftçiye fidan dikimi, bakımı ve hasadını kapsayan seminer düzenlendi.

Akçaabat Belediyesi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Akçaabat Ziraat Odası iş birliğiyle ‘Aronia Çiftçi Destekleme Projesi’ kapsamında koşulları uygun olan 40 çiftçiye Aronia Meyve Fidanı verildi. Düzenlenen seminer ile aronia meyvesi yetiştiricilerinin bilinçlendirilmesi, üreticilerin doğru tarım uygulamaları ile aronia meyvesi yetiştirmesi ve aronia meyvesinden verimin artırılması amaçlanıyor.

Akçaabat Erol Günaydın Sanat Merkezi’nde düzenlenen seminere katılan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Akçaabat’ın Aronia Meyvesi yetiştiriciliği için üs bölgesi olmasını istediğini belirterek, gerekli çalışmalara destek verdi. Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Aronia meyvesi, antioksidan içeriği ve alternatif tıptaki önemi nedeniyle süper meyve olarak biliniyor. Birçok alanda yaygın kullanımı olan ve tarımsal getirisi yüksek bir meyveyi ülkemizde yetiştirmek bizim için çok pahalı. Akçaabat Aronia meyvesinin çiftçilerimiz tarafından yetiştirilmesi ve üretiminin hızla artmasını istiyoruz bu sebeple belediyemize ait seralarda ürettiğimiz 10 bin adet aronia meyve fidanını teknik heyetin belirlediği 40 çiftçiye dağıttık. Paydaş kuruluşlar tarafından oluşturulan incelemeler sonucunda uygun şartlara sahip oldukları bildirilmiştir.İlimizin mikro iklim iklimi nedeniyle Aronia meyvesi Akçaabat’ta hızlı bir şekilde yetiştirilmektedir.İkinci yıldan itibaren dikilen fidanlardan eser satın alınabilmektedir.Hem taze hem de piyasa fiyatı piyasa fiyatıdır. meyve ve kuru meyve oldukça fazladır.Hasattan sonra depolama ömrü uzundur.Şu ana kadar yaklaşık 100 dönüm Aronia bahçesi oluşturduk.Bu sene yeni bir projeye başlıyoruz. yıl. Yıl sonunda yine fidan dağıtım faaliyeti. Biz yapacağız. Hedefimiz ekili Aronia bahçe alanını 1000 dönüme çıkarmak. Eserlerin satılıp işleneceği Akçahasat Tesisimiz de hazır. Her yönüyle üretmeye, çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Aronia’nın şehrimizde yaygınlaşması için gerekli tüm çalışmaları yapıyoruz. Düzenlenen bu seminerde çiftçilerimize aronia fidanlarının dikimi, bakımı, ilaçlaması, gübrelemesi ve hasadı hakkında bilgi verilmiş; dikkate alınması gereken noktalar. Çiftçilerimizin ilgisinden çok memnunuz. Aronya Çiftçi Destekleme Projemizde bizlere destek olan ve bizimle işbirliği yapan İlçe Ziraat Müdürlüğü ve İlçe Ziraat Odasına; Aronia meyvesinin üretiminde emeği geçen çiftçilerimize teşekkür ediyorum.

Aronia fidanının dikimi, bakımı ve hasadı nasıl olmalıdır?

Aronia Meyvesinin ekileceği bahçeler eğimli arazide ve sürülmelidir. Fidanların dikileceği çukurlar 2 metre aralıklarla açılmalıdır. Fide çukurlarının doldurulması için toprak harcı hazırlanmalıdır. Toprak harcı eşit miktarda yanmış hayvan gübresi, dere kumu ve bahçe toprağından oluşmalıdır. Fide çukurlarındaki toprak fidenin kök boğazını geçmemelidir. Bahçelerimizde sulama damla sulama sistemi ile yapılacaktır. meyvelerin olgunlaşması; Budama, bırakılan parçanın cinsi, iklim ve cinse bağlı olarak 90 ile 110 gün arasında değişir. Ortalama olarak eylül başında olgunlaşan meyveler yumuşar, renklenir ve tatlanma meydana gelir. Büyümüş meyveler, tam olgunluk aşamasında elle veya makine ile hasat edilir.

Olgunlaşmamış meyveler hasat edildiğinde kalite daha düşük olduğu için hasattan önce olgunlaştığından emin olmalısınız. Hatta şu an rengini almamış meyveyi kesinlikle tüketmemelisiniz. Aronia koyu mor renkli, iri taneli, yumuşak ve hasat için olgunlaşmış olarak tüketilmesi değerlidir. – TRABZON

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu